Дали МотоГП ќе ги добие истите сопственици како и Ф1?

Според извештајот на Скај Њуз, сопствениците на МотоГП се во преговори за продажба. Според нив, тие очекуваат зделката да биде завршена за неколку недели, но сè уште не се знае точниот датум.

Бриџпоинт, фирма со приватен капитал, е најголемиот акционер во Дорна, која е матична компанија на MotoGP, и е во преговори со можните купувачи. Либерти Медиа, сопствениците на Формула 1, се именувани како заинтересирана страна од „Sky News“. Сепак, ривалските понудувачи се исто така во комбинација. Сепак, цената може да отстапи од споменатите 4 милијарди евра.

Бриџпоинт поседува речиси 40% од Дорна. Малку помал износ е во сопственост на одборот за инвестиции на пензискиот план на Канада (CPPIB). Удели имаат и од менаџментот на Дорна.

Bridgepoint го купи MotoGP од CVC Capital Partners во 2006 година, откако CVC Capital Partners влезе во Формула 1.

Формула 1 повторно беше продадена на Либерти Медиа во 2017 година, вреднувајќи ја серијата на 8 милијарди долари.

Извршниот директор на Dorna, Кармело Езпелета беше прашан за можната продажба на MotoGP.

Тој за „Марка“ изјави: „Мнозинските акционери на Дорна се инвестициски фондови, кои купуваат работи за да ги продадат. Отсекогаш сме биле на продажба, од првиот ден. Ние сме со Bridgepoint од 2006 година и CPP од 2013 година. Постојано ни приоѓаат заинтересирани страни, нема тука ништо ново. Засега тоа е тоа. Ние сме исти како и секогаш“.

Сезоната во Мото ГП 2024 започнува во Катар овој викенд.

Back To Top